Skip to content

Romanii din diaspora au fost bataia de joc a MAI si a Guvernului

November 17, 2014

Votul pentru alegerea presedintelui Romaniei pentru urmatorii cinci ani s-a incheiat, insa nemultumirile celor din diaspora vor fi cu greu uitate de cei care s-au simtit umiliti de propriii lor conationali.


Din surse sigure stiu ca votul in diaspora, in Franta cel putin, a fost un haos total. In primul tur de scrutin s-a stat cu orele la consulatul din Strasbourg pentru ca erau DOAR trei stampile, in al doilea tur de scrutin desi au fost zece stampile alocate aceleiasi sectii de votare, se foloseau concomitent DOAR doua, pentru ca persoana care nota datele alegatorilor pe liste nu lua o alta persoana aflata la coada pana nu iesea cel al carui buletin il avea in fata pentru predarea stampilei. Este revoltator, umilitor, sfidator sa ai la dispozitie zece stampile, iar tu sa folosesti doar doua cand in strada asteapta peste 3000 de oameni sa isi exercite un drept fundamental.
Desi rezultatele votului este cel asteptat de majoritatea romanilor, in special de cei aflati in diaspora, multora dintre romani li s-a refuzat dreptul de a-si exercita dreptul si obligatia de a vota. Pentru acest lucru, eu personal, as face plangere la Curtea Constitutionala sa se ia masuri impotriva celor direct responsabili pentru neregulile aparute la sectiile devotare din diaspora.
MAI, prin reprezentantul Teodor Melescanu nu a facut altceva decat sa le adreseze miilor de romani aflati la cozi interminabile sa parcurga sute de km pentru a putea vota in sectii deschise acolo unde nu exista comunitati de romani, si automat nu exista nimeni care sa voteze. Premierul in functiune, Victor Ponta, a fost prea ocupat sa stea la sediul sau de campanie, cand putea sa arate ca ii pasa de cetatenii romani, inclusiv de cei aflati in diaspora. Nu ii rapea mai mult de o ora din pretiosul sau timp sa mearga la Guvern pentru a vota o Ordonanta de Urgenta cu privire la suplimentarea sectiilor de votare unde era cazul, si la prelungirea orei de inchidere a sectiilor de votare. Dar era prea ocupat sa astepte rezultatul votului.
Umilinta si mai mare au trait-o romanii aflati la Torino. Au fost obligati sa paraseasca perimetrul sectiei de votare, unde li s-au inchis usile in nas, iar jandarmii au folosit gazele lacrimogene pentru a dispersa multimea. Mi se pare de o nesimtire crasa sa folosesti, practic, violenta asupra unor oameni care nu au dorit nimic altceva decat sa isi exercite un drept castigat la revolutia din 1989, si anume acela de a-si vota viitorul presedinte al tarii.
Sper ca cineva sa fie cu capul pe umeri si sa ii traga la raspundere pe cei vinovati de astfel de incidente. Nu este posibil ca in anul 2014, secolul 21, mileniul 3, sa fie impiedicati zeci de mii de oameni sa isi exercite dreptul de a-si exprima liber optiunea pentru viitorul presedinte al tarii lor.

Advertisements
Leave a Comment

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: