Skip to content

Ponta sau Iohannis? „Razboiul” pentru functia suprema in stat aproape de final

November 15, 2014

Mai sunt cateva ore pana la deschiderea urnelor de votare din Romania. Dar pe strazile din tara si pe internet frenezia alegerilor i-a cuprins pe romanii care, dupa 25 de ani de somn profund scufundat in promisiuni electorale uitate in fluturasii care ne indemnau sa votam cu X sau Y, s-au trezit la realitate si isi cer drepturile de cetateni romani cu drept de vot si de alegere a ceea ce e mai bine pentru tara in viziunea lor. Cred ca vom asista la un fenomen fara precedent, daca schimbarea ceruta de popor nu va avea loc, imediat dupa aflarea rezultatelor.

Conform sondajelor de opinie difuzate in presa, Victor Viorel Ponta ar castiga detasat alegerile prezidentiale 2014. Actiunile stradale si internautice ale romanilor saturati sa fie bataia de joc a clasei politice dezvaluie contrariul. Romanii din diaspora care nu au putut vota in primul tur, sunt cu mult mai inversunati si sunt sigura ca vor forma cozi la sectiile de votare inca dinainte de a se deschide pentru a se asigura ca vor putea sa isi exercite dreptul de a vota.
Am tot citit si ascultat multe pareri in legatura cu diaspora si posibilitatea romanilor aflati in strainatate de a vota. Multi spun ca sunt prea putine sectii de votare deschise. Altii spun ca problema este declaratia pe proprie raspundere care dureaza zece minute pentru a fi completata. Sa luam pe rand problemele.
Sectiile de votare, probabil nu sunt putine, avand in vedere ca, potrivit statisticilor sunt pana in 300000 de romani in afara granitelor. Problema adevarata nu e ca sunt putine, ci ca sunt amplasate la distante mult prea mari, si, probabil, nu in zonele unde sunt cei mai multi romani. Am aflat, de exemplu, ca in SUA romanii sunt nevoiti sa parcurga pana la 600 km distanta ca sa poata vota, deoarece nu in toate statele exista sectie de votare. In tari precum Italia, Spania, Franta, Belgia etc. inteleg ca se deschid sectii de votare in principalele orase pentru ca e mai simplu de parcurs drumul cu trenul, dar in SUA consider ca fiecare stat in care se cunoaste existenta romanilor ar fi trebuit sa aiba o sectie de votare.
A doua problema, declaratia pe proprie raspundere. Nici eu nu am votat, si nici maine nu voi vota in orasul de resedinta. Insa acea declaratie pe proprie raspundere e un tipizat unde trebuie doar completate numele, prenumele, CNP, serie si numar la buletin, data si semnatura. Cat timp poate sa acorde o persoana completarii unor astfel de date? Dupa mine, maxim doua minute. Iar cei din diaspora au putut completa declaratia dinainte de a ajunge la urnele de vot.
Deja, romanii din diaspora, majoritatea satui de a fi sclavi pe plantatiile strainilor, au inceput sa isi exprime optiunea privitoare la viitorul presedinte. Multi isi pun speranta in Klaus Werner Iohannis, un neamt care a dovedit Sibiului ca poate fi Capitala Europeana a Culturii in 2007, ca poate fi un oras demn de a fi numit oras european.. Pe de alta parte, vine Ponta, un prim-ministru dovedit ca plagiator, dar care nu are cuvant, si nici onoare, din punctul meu de vedere. A sustinut ca, in cazul in care se va dovedi ca lucrarea sa de dotorat este plagiata, isi va da demisia. A facut-o? Raspunsul il stim cu totii.
In urma dezbaterilor care au avut loc in aceasta saptamana, au tot fost comentarii ca Iohannis o duce rau la capitolul oratorie. Dar pana la urma, ce fel de presedinte isi doreste tara? Unul care sa stie sa imbrace cuvintele intr-o haina frumoasa, captusita cu pietre swarovski, sau unul care sa stie sa conduca si care sa construiasca ceva pentru tara?
Majoritatea pensionarilor il vor vota pe Ponta. De ce? Simplu: le-a promis mariri de pensii, si a inceput deja. Ce nu stiu pensionarii, sau nu vor sa accepte, e ca nu presedintele acorda mariri sau taieri de pensii, salarii etc., ci Guvernul.
Azi am fost placut surprinsa de catre o pensionara care credea ca Iohannis este ungur, si din aceasta cauza nu dorea sa il voteze. Cand i-am spus ca e neamt, a spus „Maica, noi astia batranii ar trebui sa stam acasa si sa va lasam pe voi, tineretul sa alegeti presedintele. E viitorul vostru in joc.”
Iesim sa votam. Si ma rog ca toti tinerii care mai spera la ceva bun in tara lor sa o faca. Dar cu cine votam? Votam schimbarea, ca in 1989, sau ne poticnim in „aceeasi Marie cu alta palarie”, pentru a ne plange de mila mai apoi?

Advertisements
Leave a Comment

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: