Skip to content

Murim cu zile, cu autoritatile de mana

January 22, 2014

Murim cu zile, cu autoritatile de mana

Zilele acestea s-a tot discutat, si inca se va mai discuta mult timp de acum inainte, despre tragicul accident aviatic in care doua persoane au murit, iar alte cinci au fost ranite. Tragic nu este atat faptul ca au murit doi oameni, ci toata tevatura care se intampla in jurul acestui subiect, in cautarea unui tap ispasitor. Iar intr-un final, acesta va fi gasit: Adrian Iovan.

Spuneam ca nu e atat de tragic faptul ca doi oameni nevinovati si-au pierdut viata in acest accident. Un preot tanar, in prelegerile lui la inmormantari spune ca moartea trebuie imbratisata, pentru ca astfel sufletul omului isi termina misiunea pe pamant pentru a o continua intr-o alta lume. Poate ca asa e, poate ca nu. Cert e ca nimic si nimeni nu poate schimba destinul, soarta sau… nesansa de a avea la carma incompetenti care au nevoie de sapte ore pentru a gasi niste oameni pierduti si raniti in padurile unor munti. Ne laudam cu smartphone-uri, cu aplicatii inteligente care pot reda in timp real tot ceea ce facem, unde suntem si cu cine. Politia dispune de aparatura speciala de a intercepta si localiza in cateva secunde interlocutorul unui apel telefonic. Dar nu foloseste aparatura dintr-un motiv absurd: nu sunt urmariti penal, nu sunt evadati din puscarie. Daca in asta consta viata unui om si salvarea acestuia, cred ca toti ne dorim in astfel de momente sa fim infractori deosebit de periculosi pentru a putea fi localizati cu usurinta si gasiti la timp.

Toata stima pentru localnicii din comuna Horea, care au avut simtul civic de a porni in cautarea avionului prabusit fara a avea pregatirea necesara de a intreprinde expeditii de salvare. Felicitari lor pentru ca au acordat ajutor celor raniti cu ce au putut: haine mai groase, paturi pentru a transporta ranitii doi kilometrii pana la drumul de acces. Dar acestia vor fi uitati in scurt timp. Nu de catre cei implicati fara voia lor in accident, ci de cei care ar fi trebuit sa pregateasca expeditia de salvare cu toata aparatura necesara in astfel de cazuri. Autoritatile ar fi trebuit sa se mobilizeze si, in momentul in care ranitii au apelat la 112, sa intercepteze convorbirea si sa ii localizeze pentru ca salvarea lor sa se faca in 30 de minute nu in 420 de minute cat a durat pana au ajuns echipele de salvare.

A murit un copil nevinvat. Singura ei vina a fost aceea ca era extrem de dedicata meseriei pentru care invata temeinic si vroia sa participle personal la salvarea unei vieti. Dar si-a pierdut propria-i viata din cauza unor oameni incompetenti pe care ii alegem mereu, fara sa ne gandim ca meritam un viitor mai bun, ci doar ca “mai rau de atat nu se poate”. Traim cu speranta ca poate, candva, cineva se va trezi la realitate si nu se va mai gandi ca trebuie sa isi ingroase conturile personale si ale rudelor, ci trebuie sa se asigure ca poporul care l-a ales merita sa aiba o viata decenta, sa aiba un serviciu decent, sa nu moara de foame pe strazi, sau de frig intr-un accident aviatic.

Am vazut si citit tot felul de declaratii, care mai de care mai hilare. Mai nou, medicul Radu Zamfir este contrazis de seful STS in declaratiile sale, conform careia ar fi transmis telefonic, cu ajutorul Google Maps , coordonatele zonei in care s-au prabusit. Maine cu siguranta vor declara: “Medicul, probabil, in timpul cat a fost inconstient, a visat ca transmite coordonatele, dar de fapt nu a facut-o.” Este si asta o ipoteza, nu-i asa?

Am mai citit un articol conform caruia, raposatul Adrian Iovan a cerut amanrea zborului din cauza unor defectiuni tehnice. Insa medicii au fost de accord sa isi riste propriile vieti de dragul de a salva una singura. Ca Minister al Sanatatii, care pun viata oamenilor mai presus de orice, as fi cerut autoritatilor competente sa se puna la dispozitie o alta aeronava in stare buna pentru aceasta misiune. Dar nu. Nepasarea si incompetenta celor care stau imbracati la patru ace in birouri de lux au dus la trecerea in nefiinta a doua suflete ce doar isi faceau meseria.

Murim cu zile! Si nimanui nu-i pasa!

Advertisements
Leave a Comment

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: