Skip to content

Noile materii predate la scoala: Sex, alcool si violenta

February 8, 2013

Ma uit in urma si mi se face dor. Mi se face dor de copilaria presarata cu cozi infernale pentru produse rationalizate, cu pene de current lungi si dese, cu programe tv oferite cateva ore de zi. Dar cel mai mult mi se face dor de zilele in care mergeam la scoala. Mi-aduc aminte, de parca ar fi fost ieri, cum in anul I de scoala stateam pe scarile profesorilor si citeam dintr-o carte imensa povesti altor colege. Mi-aduc aminte cum desenam pe asfalt, si chiar se faceau concursuri pe tema aceasta. Pana in clasa a 8-a ma jucam sotronul, elasticul, fete, flori sau baieti, tara, tara vrem ostasi etc. si mi se parea lumea frumoasa. In clasa a 9-a abia descopeream rujul si rimelul, nici vorba de creion de ochi pentru ca riscam nota scazuta la purtare. Si tot pe atunci descopeream atractia fata de sexul opus, insa intr-un mod mai mult platonic. Probabil, fac parte din ultima generatie care a invatat la scoala romana, matematica, fizica, chimie, geografie si istorie. ISTORIE…Deja aceste materii sunt istorie pentru 90% dintre cei care mai frecventeaza scoala. Acum se merge la scoala pentru cu totul alte scopuri. Mi se zburleste pielea cand vad si aud de cazuri de violenta fizica care au loc in unitatile scolare, chiar sub nasul profesorilor si chiar a celor angajati sa asigure paza si protectia elevilor.

Stau, mai uit si imi pun intrebari retorice: “Cum e posibil sa se fi transformat scoala atat de mult in doar 10 ani?”, “Ce putere mai au profesorii sa disciplineze si sa formeze viitorii intelectuali ai Romaniei?”, “Va mai exista scoala peste alti 10 ani sau va ramane o simpla amintire a celor care au prins acei ani frumosi?”

Sexul nu mai este de mult un subiect tabu pentru adolescentii din ziua de azi. Elevii fac sex pe unde apuca si, mai grav, cu cine apuca. Nu se mai tine cont de relatia profesor-elev,  acum toata lumea se indragosteste de toata lumea si cu cat ai mai multi parteneri cu atat esti mai popular si mai bine vazut in randul prietenilor. Mai grav este faptul ca iti trimiti copilul in tabara cu credinta ca profesorul care il insoteste va avea grija sa nu consume alcool si ca se va comporta cuviincios, si tocmai acel profesor ii da voie elevului sa consume alcool, sa fumeze si chiar intretine relatii sexuale cu cel despre care se presupune ca il are sub tutela fara sa tina cont de statutul pe care il are, de consecinte si de conduita morala. Stirile despre elevi eminenti, despre premii si concursuri castigate de copii inteligenti sunt atat de rare, ca nici nu mai stiu de cand nu am mai auzit despre asa ceva. In schimb in fiecare zi imi este dat sa ascult sau sa  citesc despre scandaluri sexuale in scoli, de violenta dusa la extrem deopotriva de elevi si de profesori. De aceea, tind sa cred ca programa scolara s-a schimbat cu totul. In loc de limba si literatura romana se invata acum sexologia si cum se pune in practica. In loc de matematica se invata cum sa oferi cat mai multi pumni si sa primesti mai putini.  

Un caz socant, stupefiant, m-a facut sa ma gandesc de doua ori daca o sa vreau sa ofer acestei lumi un urmas al meu. Ce-i drept, inca nu s-a intamplat in Romania. Dar nu e tarziu pentru a se intampla si aici, sau poate ca inca nu s-a aflat. Cine stie? Sa revin la stirea socanta. Am citit zilele trecute ca o fetita de 5 ani le-a facut sex oral unor colegi de gradinita in varsta de 4 ani. Ca urmare a celor intamplate, gradinita a fost inchisa. Povestea s-a intamplat in statul California. Este oare posibil sa se trezeasca instinctul acesta hormonal in mintea si sufletul unor prichindei care ar trebui sa se joace cu masinute si papusi? Cine este de vina in acest caz? Parintii ca le ofera libertate deplina copiilor la internet si programele tv fara niciun fel de restrictii? Profesorii si educatorii, in acest caz, pentru ca manifesta o totala lipsa de responsabilitate fata de indatoririle lor ca si cadre didactice?

Scoala a devenit un adevarat maidan. Fiecare face ce vrea, cand vrea si cum vrea. Am citit cu uimire ca eleva care a facut sex cu mai multi colegi in toaleta liceului, precum si baietii implicate in poveste, nu pot fi exmatriculati din cauza acestui incident, ci doar li se poate scadea nota la purtare. Profesorii ajung sa fie batuti de proprii elevi, sau de rudele acestora, daca sunt mustrati sau dati afara de la ore pe motive disciplinare. Ministerul Educatiei are cu totul alte prioritati: sa indobitoceasca de tot elevii si parintii prin tot felul de programe scolare, prin schimbarea manualelor scolare an de an, prin introducerea sau eliminarea anumitor teste importante pentru trecerea la o noua forma de invatamant. Profesorii sunt obligati sa dea note de trecere tuturor, chiar daca ajung uneori chiar pana in clasa a 12-a fara sa stie sa citeasca sau sa scrie.

Proverbe precum “ Unde scoala se iveste, pamantul se-mbogateste.”, “O scoala fara disciplina este ca o moara fara apa.” ori “Scoala face omul, si altoiul face pomul.” vor ramane amintiri. Un singur proverb, in schimb se poate adapta usor situatiei actuale: “Nororcul nostru este ca dragostea (NU) se preda la scoala…am avea o obligatie in plus.”  

 

Advertisements

From → Educatie

Leave a Comment

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: