Skip to content

Referendumul, cu un picior in groapa

July 27, 2012

Nu am scris nimic despre referendumul din 29 iulie pana acum. Nu ca nu ma intereseaza subiectul, dar mi s-a parut inca de la inceput o cheltuiala inutila. Cica suntem in criza, dar USL nu considera ca un referendum, apoi, la maxim trei luni de la acesta, alegeri anticipate inseamna cheltuieli in plus care pot fi evitate. Daca tot vor sa dea un om jos de la putere, puteau sa voteze direct pentru acticipate si scuteau cateva zeci de milioane cheltuite aiurea pe bannere, afise si spoturi publicitare pro-demiterii, care oricum nu prea impresioneaza pe nimeni.

Referendumul din 29 iulie este sortit esecului in proprotie de 50%. Am auzit multe voci care spun ca prefera sa nu se duca la vot, ca nu li se pare normal ce se intampla in Romania la ora actuala, nemultumiti de faptul ca de la suspendarea presedintelui euro a “explodat”, iar creditele lor in euro sunt in pericol de crestere. Si USL si Traian Basescu si-au sapat singuri groapa, acum ramane de vazut care va cadea singur in ea, si daca va avea suficient curaj si demnitate incat sa isi recunoasca infrangerea. Un lucru greu de crezut, la cat de orgoliosi sunt politicienii romani.

Eu voi merge la vot. E dreptul meu ca cetatean al unei tari in care m-am nascut. Ce voi vota, inca nu stiu. Vorba lui Andrei Plesu “Nu vad nici un motiv sa inlocuiesc un berbec cu doua gaste”. Clar este ca berbecul trebuie inlocuit, dar gastele…parca nu isi au rostul si locul pe cele doua scaune fruntase ale tarii. Eu recomand romanilor sa mearga la vot. Chiar daca isi anuleaza votul prin pozitionarea stampilei in afara casutelor cu raspunsuri, macar stim ca asa se reduce posibilitatea fraudularii referendum-ului. Nu ca nu pot inlocui buletinele anulate, cu altele stampilate pe raspunsul favorabil celui indragit de comisia care numara voturile. Dar macar putem spera la o corectitudine din partea clasei politice in privinta votului, iar dorintele poporului exprimate prin vot secret sa fie un semnal de alarma asupra situatie in care ne aflam si asupra increderii poporului in cei care ne conduc…asa cum stiu ei mai bine.

Pana la urma, votul este dreptul nostru democratic. Macar pe acesta sa ni-l revendicam si sa il folosim cum stim noi mai bine si cum ne dicteaza constiinta. Altfel, grevele, mitingurile si protestele stradale nu isi au rostul daca atunci cand ni se cere opinia, noi refuzam sa o spunem prin vot.

Advertisements
One Comment
  1. Literar observat, boicotul inseamna a fura votul mortilor, disparutilor, inexistentilor si al absenteistilor obiectori de constiinta. Intelectualii destepti seamana propagandistilor lui Dej, care prosteau gloata in fata, lamurind-o sa intre-n colhoz ca se supara sovieticii! Smecheria cu berbecul si cele doua gâste nu este decât plagierea intelectualista a lozincii democratului stalinist Brucan cum ca Trebuie sa-l suportam pe Iliescu, ca are guvern de unicate!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: