Skip to content

PARIS JE’TAIME – HERE I AM

May 30, 2011

Prima zi in Franta… cald, soare, aer curat… Parisul este un oras minunat, plin de tot ce isi poate dori un om sa intalneasca in viata: obiective turistice, rau, magazine de toate felurile, baruri, restaurante si fast-food-uri, sex-shop-uri pe un bulevard intreg, strazi cu sens unic si benzi de circulatie speciale pentru autobuze, dar si pentru biciclete, trotinete sau role.

Oamenii sunt si ei feluriti…de toate natiile, de toate culorile si cu gusturi vestimentare care mai de care ciudate. InRomania, mai mult de 75% din articolele vestimentare si incaltaminte purtate de tineretul dinParis ar fi desconsiderate si catalogate drept batranesti. La 30 de grade Celsius, sau poate mai bine de 30, lumea inca poarta haine si incaltaminte de iarna. Geci cu blana, UGG-uri de iarna sau alte tipuri de cizme groase sunt purtate fie ca e soare, fie ca ploua.La mare cautare sunt balerinii, slapii sau platformele. Rar se intampla sa vezi pe cineva cu tocuri, iar atunci cand se intampla, acestea nu depasesc 3-4 cm.

Un lucru uimitor, daca intaranoastra vezi pe cineva cu casti supradimensionale pe cap, incepi sa razi, aici cu greu vezi pe cineva pe strada cu casti de mici dimensiuni care se introduc in urechi. Majoritatea celor care asculta muzica in drum spre serviciu ataseaza la Mp3, Mp4 sau telefon casti de dimensiuni considerabile, care acopera aproape intru totul urechile. Cu siguranta alegerile lor tin de faptul ca astfel de casti ofera un sunet cu totul deosebit.

Vremea este si ea destul de capricioasa. Dimineata, pana in ora 10 -11, temperatura este destul de joasa, si este necesara o jacheta subtire, de primavara, asta daca nu suporti frigul de primavara-toamna destul de usor si rezisti pe drumul de acasa pana la metrou si de la metrou la birou in maneca scurta. Dupa amiaza in schimb vremea este de-a dreptul caniculara daca stai direct in bataia soarelui.

Metroul. Daca tot a venit vorba despre el, sunt cateva lucruri demne de mentionat. Exista 14 linii de metrou care fac legatura in tot Paris-ul, de la un capat la altul. Exista atat statii subterane cat si de suprafata, iar distanta dintre statii este cam de o statie de RATB, pe care o poti face si pe jos daca iti place sa faci miscare. Linia 1, este una dintre cele mai moderne statii de metrou pe care am vazut-o pana in prezent: exista un paravan din sticla cu suporti de  metal, contra sinuciderilor, cum ii spun eu, prevazut cu usi. Fiecarei usi a paravanului ii corespunde o usa a metroului, iar cele doua usi se deschid si se inchid concomitent. Atat pe linia 1 cat si pe linia 2 statiile sunt anuntate sonor. Linia 14 este de departe cea mai moderna, la exterior seamana perfect cu 1, in schimb interiorul te face sa te gandesti de doua ori daca sa intri sau nu: nu are conductor. Trenurile pe aceasta linie sunt dirijate automatic, iar acest sistem se va introduce incet-incet si pe linia 1. Linia 4, 5, 9, 10 si 12, sunt linii de metrou care imi aduc aminte de Romania, cu exceptia faptului ca usa trebuie sa o deschizi manual de la o maneta amplasata intre cele doua usi. Liniile 3, 8, 7 si 13 seamna cu cele de dinainte cu exceptia faptului ca in loc de maneta exista un buton la usa, care, daca nu este actionat din interior sau exterior, usa nu se deschide. Un lucru bun sau rau: exista 5 zone, cu tarife diferite de calatorie. In schimb, in fiecare zona, acelasi tip de bilet, sau abonamentul pe zona respectiva este valabil atat autobuz, metrou, cat si pe RER, adica tren.

In rest, “La vita e bella!”. Momentan locuiesc  langa Moulin Rouge, o zona curata, dar care pe weekend este plina de drogati, betivi si, probabil, desi nu am vazut inca, traseiste gata sa ofere placeri vicioase contra unor sume mizere de bani.

Advertisements
Leave a Comment

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: