Skip to content

Pro sau contra Valentine’s day

February 13, 2011

Nu de putine ori, in saptamana care se incheie peste cateva ore, am auzit comentarii despre Valentine’s day, o zi dedicata iubirii…la americani pana nu de mult.

“Ce cadou sa ii cumpar iubitului?”, “Ce cadou sa ii cumpar iubitei?” erau singurele cuvinte ce le auzeam legate de aceasta zi. Dar, in aceasta zi nu trebuie facute cadouri, ci dovezi de dragoste. Pentru asta, insa, trebuie sa simti dragoste, iubire, speranta, bucurie, emotie atunci cand persoana cu care iti petreci timpul liber are calitatea de iubit/a. Inimioare, perne in forma de inimioare, jucarii de plus cu inimioare in brate etc au impanzit pietele si magazinele si ii face pe comercianti sa iasa, pentru o scurta perioada, din anonimat. Ii vad pe oamenii din jur agitandu-se pentru Valentine’s day ca si cand ar urma sa vina Craciunul sau Invierea Domnului. Si totusi, exista acest Sfant Valentin pe 14 februarie?

Sf.Mc. Valentin a trait la Roma in secolele II-III. Este Parintele iubirii, pentru ca s-a impotrivit dorintelor imparatului din acele vremuri de a impiedica casatoriile soldatilor, si a continuat sa oficieze casatorii intre crestinii care apoi se inrolau in armata. Este zeul iubirii, sfantul casatoriilor, al lucrului cu randuiala, a legaturii binecuvantate de Dumnezeu.

Trist este insa faptul ca aceasta sarbatoare este luata in batjocura de tinerii din zilele noastre si au transformat sarbatoarea iubirii pure in sarbatoarea desfraului. Mai trist este faptul ca si credinciosii ortodocsi au uitat data la care se sarbatoreste Sf. Valentin si isi sarbatoresc onomastica pe data de 14 februarie, data la care este sarbatorit de fapt de catolici.

 

Sf. Valentin:

14 februarie (catolici):

A) Sf Mc Valentin preotul (si medic fara arginti? din Roma) (+ cca. 268) / Sfantul clasic, cu fata oarba vindecata si cu felicitarile/scrisorica, care este acelasi cu cel sarbatorit de ortodocsi pe 6 iulie;
B) Sf Mc Valentin episcopul (de Terni / Umbria) (+ cca. 273) care este acelasi cu cel sarbatorit de ortodocsi pe 30 iulie     .

16 februarie (ortodocsi):Sf Mc Valent (Valens) diaconul [din Elia (Ierusalim)] (+ cca. 309).


16 iulie (ortodocsi):
Sf Mc Valentin preotul (din Roma) (+ cca. 268) / Sfantul clasic, cu fata oarba vindecata si cu felicitarile/scrisorica, care este acelasi cu cel sarbatorit de catolici pe 14 februarie
http://www.calendar-ortodox.ro/luna/iulie/iulie06.htm

30 iulie (ortodocsi):
Sf Mc Valentin episcopul (de Terni / Umbria) (+ cca. 273) care este acelasi cu cel sarbatorit de catolici pe 14 februarie.
http://www.deleanoua.ro/valentin.html

Deci sunt 3 Sfinti Mucenici Valentin:
1) Sf Mc Valentin preotul (din Roma) (+ cca. 268) (sarbatorit de ortodocsi pe 6 iulie, iar de catolici pe 14 februarie) (Sfantul clasic, cu fata oarba vindecata si cu felicitarile/scrisorica) [protector al iubirii si casatoriei];
2) Sf Mc Valentin episcopul (de Terni / Umbria) (+ cca. 273) (sarbatorit de catolici pe 14 februarie, iar de ortodocsi pe 30 iulie) [protector contra epilepsiei, dar si al iubirii si casatoriei];
3) Sf Mc Valent (Valens) diaconul [din Elia (Ierusalim)] (+ cca. 309) (sarbatorit de ortodocsi pe 16 februarie).
Sf. Valentin (prăznuit pe 30 iulie; o părticică din moaştele> Sfântului se află la Biserica „Delea Nouă – Calist Arhiereul”, pe Calea Călăraşilor la intersecţia cu Str. Matei Basarab şi cu Str. Agricultori)

• Sfinţii: … si Valentina (prăznuită pe 10 februarie) – caseta cu părticele din moaştele lor se află la Mănăstirea Sâmbăta de Sus, comuna Voila, sat Sâmbăta de Sus, jud. Braşov, lângă Făgăraş, alături de o a 2-a casetă ce conţine părticele din moaştele Sfinţilor Mucenici: … si Valentin (prăznuiţi pe 16 februarie) ş.a.

Mai exista si:
4) Sf Ep Valentin (cca. sec. IV, Germania) [si el protector contra epilepsiei];

5) Sf Mc Valentina (prăznuită pe 10 februarie) .

http://www .calendar-ortodox.ro/luna/februarie/februarie10.htm

Sf Valentin care ii logodea si casatorea pe indragostitii crestini si necrestini si care a facut (prin care s-a facut, de catre Dumnezeu!) minunea cu tamaduirea fetei oarbe, careia i-a lasat (inainte de executie) un biletel de dragoste intru Domnul-agape (de unde provin felicitarile de Valentine’s Day) este Sf Mc Valentin preotul (din Roma) (+ cca. 268) (sarbatorit de catolici pe 14 februarie, iar de ortodocsi pe 6 iulie).
De asemenea si Sf Mc Valentin episcopul (de Terni / Umbria) (+ cca. 273) (sarbatorit de catolici pe 14 februarie, iar de ortodocsi pe 30 iulie) era si este un ocrotitor al indragostitilor si al celor care vor sa-si afle soarta/perechea si sa se casatoreasca.
Deci, ei doi sunt in special ocrotitori ai indragostitilor si al celor care vor sa-si afle soarta/perechea si sa se casatoreasca.

 

Nu am nimic impotriva acestei sarbatori. Fiecare este liber sa isi exprime dragostea fata de partenerul de viata ales oricand, oricunde si in ce mod doreste. Mi se pare, insa, meschin, sa importi o sarbatoare doar pentru ca “este in trend”, mai ales cand exista o sarbatoare a dragostei si la romani: Dragobete, sarbatoare traditionala celebrata pe 24 februarie. Nimeni nu se agita pentru acea zi, insa.

 

Personal, niciodata nu am sarbatorit vreuna dintre aceste doua sarbatori. Nu am nevoie de o zi anume sa fac dovezi de dragoste persoanei iubite. Pot sa ii demonstrez ca inseamna totul pentru mine fiecare zi, in fiecare ora, minut, secunda petrecuta impreuna. Iar ziua de nastere a persoanei iubite mi se pare cea mai potrivita pentru a-l surprinde intr-un mod cat se poate de original si de a-i demonstra ceea ce reprezinta el pentru mine. Anul acesta am hotarat sa schimb acest lucru, si voi celebra sarbatoarea iubirii pe 24 februarie, de Dragobete. Sunt romanca, traiesc in Romania, mi se pare normal sa sarbatoresc romaneste.

 

Pentru cei care isi vor sarbatori onomastica de Sf.Valentin, le urez in avans un  sincer “LA MULTI ANI!” pentru data de 16 februarie.

 

 

Advertisements
One Comment
  1. dan permalink

    si pro si contra

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: