Skip to content

STRIGATUL AMAR AL SARACIEI vs. MASINI DE LUX PENTRU DEMNITARI

November 1, 2010

“Vrem salarii decente!”. Asta a fost lozinca principala a protestatarilor bugetari, principalele victime ale taierilor salariale  si ale cresterii TVA la alimentele de baza. Cu mic cu mare, din toate institutiile de stat si din toate colturile tarii, s-au strans mii de persoane ce au luat cu asalt capitala, pentru a protesta in fata Guvernului fata de masurile de austeritate pe care acestia le-au propus si aprobat pentru anul in curs, dar si pentru anul 2011. Salariile de mizerie pe care multi dintre ei le aveau si inainte de aplicarea acestor masuri  se resimt si mai mult dupa ce au fost reduse cu 25%. Frigul si foamea indurate pe parcursul orelor de protest nu le-au fost de nici un ajutor sarmanilor oameni, strigatul lor plin de durere fiind risipit de vantul rece al unei toamne capricioase ce se aseamana mai degraba cu inceputul unei ierni geroase. Peretii prea grosi ai institutiei statului nu au permis trecerea rugamintilor pe care bugetarii le-au rostit neincetat pentru a fi auzite de Premier. Astfel, protestul lor a avut un singur ecou: acela al paralizarii traficului rutier pe traseul urmat de autocarele pline ochi de bugetari din toata tara.

Dincolo de saracie, insa, se asterne o lume minunata, de basm, cu vile in cartiere rezidentiale, cu case in strainatate, cu conturi in banca si vacante “binemeritate” pe cheltuiala clasei muncitoare. Si totusi, nu este o poveste ci chiar crunta realitate in care ne regasim zi de zi. Acea lume minunata despre care vorbesc este a bugetarilor de lux, a parlamentarilor care zi de zi ne anunta ca traversam o perioada economica grea, de austeritate si ca trebuie sa suferim pentru a ne fi bine intr-un viitor imaginar. Pe de alta parte, tot ei anunta cu surle si trambite ca tarisoara noastra scumpa (si la propriu si la figurat), cunoaste o crestere economica, ca urmare, nu trebuie sa ne facem prea multe griji.

Si daca tot vorbim de criza, apai criza sa fie, mon’ser. Sforaicii de serviciu din Parlament se plang ca masinile pe care le conduc in acest moment sunt stricate, uzate la maximum in doar sase ani de folosinta si ca reparatiile ar costa mult prea mult pentru cheltuielile pe care le poate suporta bugetul de stat. In consecinta, dorinta lor cea mare, si realizabila, este sa fie “cadorisiti” cu niste masinute noi-noute, limuzine de lux in care sa se poata plimba in interese de serviciu, dar mai ales personal.

Eu as propune un proiect de lege daca as avea aceasta putere. Sa li se cumpere autocare pentru deplasarile “dese” intre Guvern si Parlament, de la partid la instituitiile unde au loc sedinte si intruniri cu restul colegilor din Guvern si Parlament etc., pentru a economisi atat timp cat si combustibil, in special bani de la buget. Iar pentru plimbarile de la si catre casele de vacanta de la tara, in excursii extravagante in diferite colturi ale lumii sa se deplaseze cu masinutele din dotarea proprie, pe cheltuiala propriului buzunar. Astfel, banii contribuabililor ar fi cheltuiti cu si mai multa chibzuinta si economisirea ar fi mult mai mare. Dar oare ar trece acest proiect de lege macar de una dintre cele doua Camere ale Parlamentului? Nu prea cred, dar vorba romanului: “Incercarea moarte n’are!”. Cine se incumeta sa introduca acest proiect de lege pe masa discutiilor din Parlament?

Advertisements

From → Mass-Media

Leave a Comment

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: