Skip to content

BALANTA

September 26, 2009

BALANTA – LUCIAN PINTILIE.

Am revazut dupa aproape trei ani acest film. M-am gandit ca poate oi fi mai coapta la minte si o sa inteleg finalul. Dar nu a fost sa fie.

UN MIC REZUMAT
Povestea filmului este situata undeva in Bucuresti, anul 1988. Nela, o tanara profesoara al carei tata moare, pleaca in provincie, la Copsa Mica, unde a fost repartizata la o scoala. Il cunoaste pe Mitica, de profesie doctor, care, asemeni Nelei, nu accepta nici un compromis. Amandoi reusesc sa-i destabilizeze pe cei din jur.
Cam asta ar fi pe scurt povestea lui Lucian Pintilie. Pot spune ca acest film este intr-adevar deosebit.Am ramas profund impresionata de sinceritatea actorilor, spontaneitatea lor.E ca si cum ei nu se gandesc la consecintele pe care le-ar putea avea o anumita intamplare prin care au trecut, ci pur si simplu traiesc momentul respectiv. Sunt total lipsiti de diplomatie, datorita mediului in care traiesc. Au un stil de viata total diferit, conceptii de viata diferite .

E un film care merita vazut…de iubitorii genului. Eu una nu sunt amatoare de astfel de filme, insa recunosc ca interpretarea actorilor si felul in care a fost filmat sunt ingredientele care fac ca filmul sa merite intreaga atentie. Este singurul lucru care mi-a placut. Scenariul, insa, lasa mult de dorit. Cel putin in opinia mea. Toate secventele acelea, fara nici o legatura intre ele, trecerea rapida de la o secventa la alta, m-au facut sa pierd ideea filmului, sau cel putin a secventei anterioare, si sa ma intreb ce este de fapt cu acest film. Am rezistat aproximativ doua ore in fata televizorului, pentru ca la final sa ma intreb ce film am vazut si despre ce a fost vorba in el. Atat Nela, cat si doctorul Mitica, cel care i-a si devenit iubit, sunt doua personaje noncorformiste, care spun drept in fata ceea ce au de spus, fara ocolisuri, fara teama de consecinte. As putea spune ca sunt doua personaje atipice. Nu tin cont de faptul ca ceea ce spun acum, ar putea sa se intoarca impotriva lor si astfel si-ar face singuri rau.

Limbajul trivial, scenele de nudism (fara conotatii sexuale, pornografice) au fost foarte des intalnite in film. De aici denota dorinta arzatoare de dupa decembrie ’89 a romanilor de afirmare a democratiei pe care si-au dorit-o cu atat ardoare. “Balanta” lui Pintilie este unul dintre primele filme facute in Romania postdecembrista, in perioada in care romanii simteau ce inseamna sa fii cetatean intr-o tara democratica, in care poti sa faci ce vrei, poti sa spui ce vrei fara sa fii tras la raspundere, sau cel putin nu prea mult. Cred ca din cauza aceasta abundenta de cuvinte jignitoare precum “imbecilule, nenorocitule, cretinule, iti crap capul ala al tau de tampita, ‘tus grijania matii de securista imputita”.

Singura scena cu adevarat impresionanta, este cea de la inceputul filmului. Traveling-ul camerei de filmat pe campul din fata blocurilor, trecerea printre buruieni, baltoace de noroi, da impresia ca panoramarea peisajului de deschidere este facuta prin ochii unei persoane, idee intarita si de o secventa ulterioara cand cineva bate la usa apartamentului Nelei si ii lasa doua plicuri sub usa. Finalul este cam in aceeasi idee realizat, si anume secventa prezinta personajele principale in mijlocul naturii, pe un camp, avand alaturi un stejar. Vremea este destul de proasta, batai puternice ale vantului, ploaie, ceea ce ne duce cu gandul la prima secventa, unde, desi era soare, baltoacele din pamant ne duceau cu gandul ca plouase de curand.

Secventa de final este cea pe care nu am inteles-o nici in momentul vizionarii filmului, nici acum, la aproape trei saptamani de atunci. Nela, ii spune iubitului ei, Mitica ca ar dori sa aiba un copil cu el:

“ Mitica : Ma intreb ce copil ar putea iesi din noi doi?
Nela : Pai din noi doi nu ar putea iesi decat ori un tampit, ori un geniu.
Mitica : Asta e clar, daca iese unul normal il omor cu mana mea.”

La ce s-a referit sau ce avrut sa spuna scenaristul prin aceasta secventa de final a ramas o enigma in mintea mea.

Actorii din distributie, Maia Morgenstern si Razvan Vasilescu sunt doi actori de exceptie, care au jucat impecabil. Au intrat perfect in pielea personajelor interpretate, au jucat cu naturalete de parca ar fi jucat propriile roluri din viata de zi cu zi.

Advertisements
Leave a Comment

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: