Skip to content

In dulcele grai romanesc

August 25, 2009

25 august 2009. Am doua motive de a ma minuna. Si ambele ma determina sa ma intreb in ce directie o ia lumea in care traim, ratiunea, gandirea si viata omului de rand?

1. La stirile de seara observ cateva persoane care “s-au cinstit” mai mult decat era cazul, spunandu-si of-ul in fata autoritatilor. Unul a baut si a vrut sa isi taie venele pentru ca, spune el, “a ramas fara dusmani, este singur, nu mai are pe nimeni cu care sa se certe”. Ce viata grea trebuie sa aiba!…huh… am obosit de atata liniste! Un altul este atat de “cinstit” cu licorile magice ale naturii, incat nu mai stie nici sa vorbeasca, nici in ce se masoara lichidele care potolesc setea: “am baut vreo 4 litri de kilograme de litri de vin!”. Intelege cineva ce a vrut sa spuna?

2. Am avut discutii astazi cu persoane cu varste de maxim 20-21 de ani. Am ramas uimita de cata ignoranta poate sa existe, inca, in tinerii de astazi, speranta viitorului din Romania. Sunt oameni fara pic de cultura generala, fara cunostinte de notiuni elementare ale limbii materne, care lucreaza direct cu clientii si care nu stiu sa lege doua cuvinte intre ele. Nu mi-a venit a crede ca exista persoane care au terminat un liceu si care nu stiu cum se scriu si se pronunta corect cuvinte precum “septica, serpuit”, si mai mult de atat, nu au auzit de cuvantul “acuratete”. Mi se pare strigator la cer sa citesti zilnic presa, si sa nu retii de acolo cuvinte uzuale, sa nu ai pic de cultura generala, iar ultima carte citita sa fie “Amintiri din copilarie” (in cazul in care a fost citita si asta).

Romania se indreapta cu pasi repezi spre ignoranta, spre nestire, spre incultura, iar tinerii din ziua de astazi sunt mai preocupati de ultimele tendinte in manele, implanturi cu silicon sau acid hialuronic, tratamente de infrumusetare fizica, decat de o cultura generala cat mai bogata care sa te faca mandru si capabil sa porti o discutie decenta cu persoane din diferite medii sociale, fara sa fii stanjenit ca poate spui ceva lipsit de logica. Daca se va urma calea aceasta, cu siguranta peste 15-20 de ani DEX-ul limbii romane va fi plin de argou-uri “literare”.

Advertisements
Leave a Comment

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: