Skip to content

Taxa auto –va fi sau nu va fi?

August 16, 2009

A fost o mare agitatie in jurul acestei taxe auto inca de la “infiintarea” ei. Mai intai a fost introducerea taxei pentru masinile vechi de import, apoi a creascut intr-o zi cat sapte si s-a triplat valoarea ei, pentru ca in final sa se reduca cu o treime, si a rezultat din acest proces o suma dubla fata de valoarea initiala necesara pentru inmatricularea unei masini SH adusa din afara tarii.
Apoi a urmat o alta agitatie. CE a cerut anularea taxei, pe motiv ca este ilegala si toti cetatenii europeni trebuie sa aiba drepturi egale indiferent de tara unde locuiesc. Zis si facut. S-au gandit mai marii tarii ce s-au gandit, ba sa o elimine, ba sa o introduca sub alta forma, in impozitul anual ce trebuie platit de fiecare posesor auto in parte.
As putea spune ca se face o discriminare prin a doua optiune, deoarece o persoana care cumpara o masina noua va fi supusa la aceleasi reguli ca si cei cu masini SH. Pe de alta parte, cei care au preferat sa cumpere masini mai vechi din Germania, Anglia, Franta, Belgia etc., au ales aceasta cale din cauza posibilitatilor reduse de a-si cumpara un autoturism, fie el nou sau SH din tara, iar taxa auto depaseste de cele mai multe ori pretul de achizitie al masinii, precum si cheltuielile aferente aducerii in tara.
Dar nu asta a fi problema. Ci taxa auto in sine. Care este soarta ei? Din pacate parlamentarii nu au avut timp inainte de vacanta sa termine proiectul de lege cu privire la soarta taxei, nici sa il supuna votului. Dar oare se va intampla ceva cu incepere de la 1 septembrie dupa cum trambitau in urma cu cateva luni, si anume scoaterea ei? Oare vor avea nevoie de un alt avertisment din partea CE pentru rezolvarea situatiei? Mai sunt cateva zile pana cand toamna isi va intra in drepturi, si nu se aude nimic despre acest lucru. Iar alegerile prezidentiale vor intra in focul pregatirilor. Asadar, speranta moare ultima, iar posesorii de masini SH din import ce nu si-au inscris masinile pana acum, nu mai pot decat sa spere intr-o “minune electorala” care va infaptui eliminarea taxei auto.

Advertisements

From → Mass-Media

Leave a Comment

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: