Skip to content

Votul la romani

May 19, 2009

Ne apropiem cu pasi repezi de alegerile pentru PE (Parlamentul European, in traducere libera pentru cei care inca nu stiu prescurtarea). Romanul, nevoie mare, da iama in corturile “viu” colorate ale partidelor care isi promoveaza cu mult fast candidatii “apti” pentru a “ne vinde” imaginea tarii in spatiul european.
Partidele, cele care se bat cu pumnul in piept ca lupta pentru cauza poporului, imbie prostimea (neologism, care in urma cu sute de ani insemna oamenii de rand) sa ii voteze cu fel si fel de materiale electorale promotionale, care mai de care mai atragatoare. Sloganele sunt si ele cat se poate de induiosatoare, mesajele te atrag ca un magnet sa votezi partidul X sau partidul Y, pentru ca “ei sunt capabili sa faca ceva pentru tara noastra. Uite ce vor sa faca, de ce sa nu le dam sansa sa ne ridice in ochii Europei? Ei or sa faca sigur ce spun, nu ca ceilalti care promit si nu fac nimic.” Cam asa suna discutiile intre oameni, de tip “radio-sant” organizate ad-hoc la colt de strada, in parc, la piata etc. “Uite ce simpatic este candidatul Z, are carisma, este elegant, stie sa vorbeasca. Merita sa ajunga in PE sa ne reprezinte.”, se aud alte voci.
Deci dragii mei, in secolul 21, mileniul III, noi ne lasam condusi de aparente, votam un partid sau altul in functie de ce promite in campanie, nu si ce face in anii precedenti anului electoral, ne ghidam dupa infatisarea fizica a candidatilor, si dupa cat de mult ne place noua de acea persoana.
De multe ori aud ” Iliescu este mai eligibil decat Basescu.El ar trebui sa fie presedintele tarii. Ce a facut Basescu de cand e la putere? Nimic!”, spun alte voci.
Eu va intreb altceva: Ce a facut Iliescu in cei 10 ani de conducere? Da, au fost 10 ani. 1990-1992 au fost doi ani de interimat imediat dupa revolutie, apoi in 1992 a catigat primele alegeri prezidentiale, urmate de alt mandat in 2000, dupa o pauza de 4 ani. Ce a facut acest “eligibil” Ion Iliescu in 10 ani de stat la caldurica, in scaunul confortabil de la Cotroceni? Mai nimic, in afara faptului ca a dus tara in jos, nu in sus.
Nu spun ca Base’ a facut mai multe, dar eu una, vad ca a incercat sa miste ceva in tara asta. A facut foarte multe greseli, de asemenea, ca orice alt presedinte postdecembrist, de altfel. Insa, in conditiile in care conform Constitutiei Romaniei, presedintele este doar o “marioneta pentru imagine”, iar deciziile se iau in Parlament si Guvern, nu vad ce ar putea sa faca un presedinte fara sustinere din partea acestor doua institutii importante in stat.
Votati cu cine doriti. Cu cel pe care il simpatizati, indiferent motivul pentru aceste sentimente. Insa, atunci cand puneti stampila pe un anume viitor posibil presedinte, aflati si partidul din care face parte, nu de alta, dar va va ajuta sa folositi stampila intr-un mod corect (cel putin pentru constiinta voastra de cetateni cu simt civic), la alegerile apropiate celor prezidentiale.
Oameni buni, invatati sa votati politic. Atata timp cat partidul celui de la putere (a se citi presedintie) nu este majoritar in Guvern si in Parlament, nu se va face NIMIC in tara asta. Nimic bun.
In campanii se fac aliante politice, menite sa te atraga sa votezi cele doua partide alaturate. Imediat dupa castigarea alegerilor, incep sa se destrame si sa arunce cu pietre si noroi una in alta (formatiunile politice). Si ma intreb: suntem o tara, un popor civilizat cu politicieni hotarati sa faca ceva pentru tara si nu pentru ei? Dispusi sa renunte la confortul lor pentru bunastarea prostimii? Sau suntem doar niste “aplaudaci” ori “huiduitori” la un spectacol de circ, sau mai rau, un meci de fotbal?
Votati politic, pentru a fi indreptatiti sa acuzati pe unul si pe altul ca nu a realizat nimic din ceea ce a promis in campanie. Altfel, vom fi o tara Kitch-oasa in orice domeniu, inclusiv in clasa politica.

Advertisements
Leave a Comment

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: