Skip to content

VIDEOCHAT – VIATA DIN SPATELE MONITORULUI

January 27, 2009

Viata lor e cat se poate de simpla, dupa unii chiar frumoasa. Stau toata ziua in fata monitorului, tasteaza de zor si vorbesc cu sute de oameni. Cine nu si-ar dori o astfel de viata ? Mai ales daca se si plateste ?…

Si-au ales ca mod de existenta videochat-ul. Majoritatea isi duc existenta intre patru pereti albi, unde singurele piese de mobilier sunt o canapea si biroul unde se afla computer-ul si camera web. Peisajul este sumbru, rece, lipsit de viata. Sunt voci care ii condamna, oameni care nu stiu, de fapt, ceea ce se ascunde in spatele monitorului. Sunt sute, poate chiar mii de oameni in Romania care aleg sa practice aceasta  “meserie” din diferite motive : angajatorii refuza sa ii accepte pe baza lipsei de experienta, job-urile sunt prost platite sau chiar lipsa de respect din partea sefilor.

Ceea ce au de facut este aparent simplu : stau toata ziua in fata calculatorului, navigheaza pe internet in timp ce isi asteapta pe site-urile specializate “clientii” . Isi fac foarte multi prieteni virtuali si asta ii face sa se simta bine, sa simta ca fac parte din societatea in care traiesc, chiar daca ar fi condamnati la aflarea ocupatiei lor. Sunt tineri, plini de speranta, care isi doresc de la viata mai mult decat le ofera in acest moment.

Adesea, videochat-ul este asimilat prostitutiei…

DINCOLO DE APARENTE

L-am cunoscut pe Edy intr-o seara in parc. Iesise la plimbare, asa cum face mai mereu cand se plictiseste de camera sumbra, rece in care isi duce existenta. Parea destul de abatut, de parca ceva rau i s-a intamplat. Am intrat subtil in vorba cu el, si mi s-a destainuit. Am aflat o poveste de viata emotionanta, povestea unui tanar abia trecut de 20 de ani. S-a nascut intr-o familie modesta, care nu i-a putut oferi mai mult decat dragostea parinteasca. Si-a dorit inca de mic altceva, o viata mai buna, sa isi poata ajuta parintii bolnavi sa uite de grija zilei de maine.

Dupa terminarea liceului, si-a gasit un loc de munca la un supermarket din orasul in care locuia. Nu i-a placut insa… salariul era mic in comparatie cu orele muncite. Ba chiar mai mult, patronul se comporta cu el de parca era un sclav. Nu a suportat foarte mult situatia, si a demisionat. A ocupat mai apoi un post de consultant financiar. A fost mai bine, castigurile erau vizibil mai mari, dar dupa un timp scurt a fost concediat. Motivul ? Nu corespundea standardelor firmei. A ajuns sa se intrebe de ce nu are noroc, de ce viata il pune la grea incercare. Si i-a venit in minte un gand : sa emigreze. Dar pentru asta avea nevoie de bani, de foarte multi bani pentru a putea razbate dincolo de granitele Romaniei. Asa ca nu s-a lasat descurajat si a cumparat un ziar pentru gasirea unui job si indeplinirea visului. A dat mai multe telefoane, timp in care a fost refuzat din diverse motive : nu avea experienta, era prea tanar sau nu avea studii superioare. Din nou dezamagire. A vazut un anunt, a dat telefon, s-a prezentat la interviu, a dat proba si… a fost acceptat.

Asa a inceput viata de dincolo de monitor. A trecut un an de cand viata lui a luat alt curs si inca nu si-a pierdut speranta ca intr-o buna zi visul lui de a emigra se va indeplini.

A cunoscut multi oameni rai, iar naivitatea l-a facut sa creada ca va fii acceptat asa cum este. De fiecare data cand spunea cu ce se ocupa oamenii il tratau ca pe un animal, il blamau pentru ceea ce face. Nu a inteles niciodata mentalitatea asta si se intreaba in fiecare zi de ce este acuzat daca nu fura, nu ucide ?

VIATA CU ALTI OCHI

De la o vreme insa e fericit. A cunoscut o fata care nu s-a speriat de meseria lui, din contra, s-a oferit sa il ajute. I-a aflat dorinta de a emigra si l-a sfatuit sa urmeze cursuri de specializare pe un anumit domeniu, care sa il ajute sa obtina mai repede un loc de munca in afara si sa urmeze o cariera de fotomodel. Si asa, viata lui a prins culoare. Nu mai este viata monotona de dinainte. Urmeza doua cursuri in paralel, cel de bucatar-ospatar si de modelling la o agentie.

Castigurile din videochat sunt mari, insa fiecare banut este pus deoparte pentru momentul in care isi va indeplini visul. Arareori merge in cluburi sa se distreze, sa mai uite putin de cotidianul intunecat in care traieste. Povestea unui om relatata in cateva cuvinte, este de fapt povestea tuturor celor care fac videochat. Sunt parte integrata a societatii pe care o traim ; traiesc, respira, vorbesc, stau langa noi. Ii iubim atunci cand nu stim cu ce se ocupa, ii uram dupa. Si totusi sunt oameni. Oameni cu drepturi, aceleasi pe care le au si ceilalti. Oameni care au dreptul la viata, au dreptul la o viata decenta, au dreptul sa viseze si sa spere intr-o lume mai buna. Sunt oamenii din spatele monitoarelor pe care, daca vrei sa ii contactezi, sa ii vezi, sa le vorbesti, trebuie mai intai sa platesti.

VIDEOCHAT = PROSTITUTIE ?


Adesea, videochat-ul este asimilat prostitutiei insa mentalitatea e total gresita. Prostitutia are la baza intotdeauna sexul. Apropierea fizica dintre cele doua persoane are intotdeauna loc. In schimb, la videochat practicantul meseriei are dreptul de a refuza ofertele de a se dezbraca in fata camerei si de a-si arata corpul clientului in diferite ipostaze idecente. Chiar daca plateste, clientul nu primeste intotdeauna ceea ce doreste. Din contra, el este refuzat dinainte de a vira banii in contul celui pe care vrea sa il vada. O alta deosebire este aceea ca sunt oameni care pur si simplu platesc la videochat pentru a purta discutii cu prestatorul pe diferite teme, cazuri in care sexul iese din calcul.

Advertisements
Leave a Comment

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: